Learning Objectives | Vocabulary list | Exercise | Understanding the Significance of Critical Thinking and Media Literacy | Analysing Media Messages and Advertisements | Media-Literacy-and-Critical-Analysis | How do you do it | Conclusion | Sources | Final Quiz

Καλώς ορίσατε στο μάθημα για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης και την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία, «Πλοήγηση στον Ψηφιακό Κόσμο: Κατακτώντας την Κριτική Σκέψη και την Παιδεία στα Μέσα για τον Περιβαλλοντικό Αντίκτυπο».

Ανεβάστε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας στο επόμενο επίπεδο στην κριτική αξιολόγηση των πηγών πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή σε αυτό το μάθημα σε επίπεδο επαγγελματία. Υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης και της κριτικής αξιολόγησης των πηγών πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή. Έχει σχεδιαστεί για να σας εξοπλίσει με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να πλοηγηθείτε στο πολύπλοκο και συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο, ενδυναμώνοντάς σας να γίνετε ένας ενημερωμένος, αφοσιωμένος και υπεύθυνος ψηφιακός πολίτης, ειδικά σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μαθησιακοί Στόχοι

Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος, θα είστε σε θέση να:

  • Ορίσετε την κριτική σκέψη, την παιδεία στα μέσα και την πληροφορία.
  • Εξηγήσετε τη σημασία της κριτικής σκέψης και της παιδείας στα μέσα στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής.
  • Προωθήσετε την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την παιδεία στα μέσα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ενημέρωσης και της κριτικής αξιολόγησης των πηγών πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή, ειδικά σε θέματα κλίματος και περιβάλλοντος.
  • Ενισχύσετε τις ικανότητες κριτικής σκέψης για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας, της συνάφειας και της ακρίβειας των περιβαλλοντικών πληροφοριών που συναντώνται στα ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα.
  • Εκτιμήσετε την πολυπλοκότητα του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης.
  • Κατανοήσετε τον αντίκτυπο των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία και τα άτομα.

Ολόκληρο το μάθημα διαρκεί περίπου 5 ώρες. Είναι δυνατό να ολοκληρωθεί το μάθημα σε μία συνεδρία ή σε περιααότρ.

Αρχή Σελίδας

Λεξιλόγιο – ας δούμε μαζί τους βασικούς ορισμούς!

Αρχή Σελίδας

Ασκηση

Σε αυτήν την άσκηση, θα αναλογιστείτε τις έννοιες της Κριτικής Σκέψης και της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία (ΠΜΠ) και θα διερευνήσετε τη σημασία τους στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, ειδικά στο πλαίσιο των κλιματικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Οδηγίες:

Διαβάστε και Αναλογιστείτε:

Διαβάστε τους παρεχόμενους ορισμούς της Κριτικής Σκέψης και της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία (ΠΜΠ). Σκεφτείτε πώς αυτές οι έννοιες σχετίζονται με τις καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις με πληροφορίες στο διαδίκτυο, ειδικά σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα.

Δείτε το Βίντεο:

Δείτε το βίντεο με τίτλο “Τι είναι η Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία και γιατί είναι σημαντική για την Εργασία με τους Νέους”

Ερωτήσεις αναστοχασμού:

Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο και διαβάσετε το περιεχόμενο, αναλογιστείτε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πώς σχετίζεται η κριτική σκέψη και ο γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης με την ικανότητά σας να αξιολογείτε πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο διαδίκτυο;
  • Στην εποχή της υπερφόρτωσης πληροφοριών, ποιες είναι μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε αξιόπιστες πηγές κατά την έρευνα περιβαλλοντικών θεμάτων;
  • Πώς μπορεί ο αναλφαβητισμός στα μέσα ενημέρωσης να συμβάλει στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης, ειδικά σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα;

Γράψτε τις απαντήσεις σας:

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να γράψετε τις απαντήσεις σας σε ένα κομμάτι χαρτί ή στο ημερολόγιό σας σε αυτές τις ερωτήσεις σε λίγες προτάσεις η καθεμία. Εστιάστε στο πώς μπορείτε να εφαρμόσετε

Αρχή Σελίδας

Κατανόηση της Σημασίας της Κριτικής Σκέψης και του Γραμματισμού στα Μέσα στην Ψηφιακή Εποχή:

Σε αυτήν την πρώτη δραστηριότητα αυτού του μαθήματος, θα εξερευνήσετε τις θεμελιώδεις έννοιες της κριτικής σκέψης, των μέσων ενημέρωσης και του γραμματισμού, καθώς και γιατί είναι ύψιστης σημασίας στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Η Ψηφιακή Εποχή και η Υπερφόρτωση Πληροφοριών: Στην ψηφιακή εποχή, κατακλυζόμαστε από πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδησεογραφικούς ιστότοπους, ιστολόγια και βίντεο. Η ευκολία πρόσβασης στην πληροφορία έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις.

Οι συνέπειες του αναλφαβητισμού των μέσων ενημέρωσης

Όταν τα άτομα δεν διαθέτουν κριτική σκέψη και δεξιότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, είναι πιο ευάλωτα στο να πιστεύουν και να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία, όπως:

  • Διάβρωση της εμπιστοσύνης σε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.
  • Πολωτικές κοινότητες μέσω της ενίσχυσης προϋπαρχουσών προκαταλήψεων.
  • Υπονόμευση της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό πλαίσιο.

Αρχή Σελίδας

Ανάλυση μηνυμάτων και διαφημίσεων των μέσων ενημέρωσης

Ας αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης:

Εισαγωγή:

Θα εξερευνήσετε τις περιπλοκές των μηνυμάτων και των διαφημίσεων των μέσων ενημέρωσης. Σε αυτό το μάθημα, θα μάθετε πώς να αναπτύξετε μια βαθύτερη κατανόηση του περιεχομένου που παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές μέσων ενημέρωσης.

Πώς να χρησιμοποιείτε τις πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο και την αλληλογραφία μέσω διαδικτύου με ηθικό τρόπο:

Τα μέσα ενημέρωσης ως ένα πολύπλευρο μέσο:

Τα μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα μορφών, όπως εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιστότοπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα.

Κάθε μορφή μέσων ενημέρωσης έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, κοινό και σκοπούς.

Επιπτώσεις των Μέσων Ενημέρωσης στην Κοινωνία:

Τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, επηρεάζοντας τα πολιτιστικά πρότυπα και αντανακλώντας τις κοινωνικές αξίες.

Μπορούν να εκπαιδεύσουν, να ψυχαγωγήσουν, να ενημερώσουν και να πείσουν, καθιστώντας τα ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας.

Προσδιορισμός Τεχνικών Πειστικής που Χρησιμοποιούνται σε Μηνύματα και Διαφημίσεις Μέσων Ενημέρωσης

Κατανόηση της πειθούς στα μέσα ενημέρωσης:

Τα μέσα ενημέρωσης συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές πειθούς για να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές του κοινού.

Η αναγνώριση αυτών των τεχνικών είναι απαραίτητη για τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης.

Συνήθεις Τεχνικές Πείθους:

  • Συναισθηματική Έκκληση: Χρήση συναισθημάτων για την πρόκληση μιας συγκεκριμένης αντίδρασης από το κοινό.
  • Ρητορικά Μέσα: Χρήση γλώσσας και ρητορικών στρατηγικών για την πειθώ.
  • Κοινωνική Απόδειξη: Επισήμανση της υποστήριξης ή της δημοτικότητας για την επιρροή απόψεων.
  • Φόβος και Σπανιότητα: Δημιουργία αίσθησης επείγοντος ή φόβου για την ώθηση δράσης.
  • Εφέ Μόδας: Ενθάρρυνση των ατόμων να ακολουθήσουν το πλήθος.

Recognizing the Power of Media in Shaping Public Perception

Media Influence on Perception:

  • Media can influence how people perceive various issues, groups, and individuals.
  • It can reinforce stereotypes, challenge prejudices, or provide nuanced perspectives.

Μελέτες Περιπτώσεων:

Εξερευνήστε παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων ενημέρωσης στην αντίληψη του κοινού, όπως ο ρόλος τους στη διαμόρφωση στάσεων απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα, πολιτικούς υποψηφίους, περιβαλλοντικά ζητήματα και πολιτιστικές τάσεις.

Μερικά παραδείγματα που μπορείτε να αναζητήσετε:

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ οδήγησε σε αυξημένο ακτιβισμό για το κλίμα, αλλά πυροδότησε επίσης διαδικτυακή παρενόχληση και πολιτικές αντιδράσεις.

COVID-19 και η πληροφοριοδημία: Η διάδοση της παραπληροφόρησης

Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας και η ψηφιακή προπαγάνδα

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, αλλά ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολιτικές ομάδες διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον αντίκτυπό της στις θέσεις εργασίας και τις βιομηχανίες.

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ έχει γίνει σημαντικός στόχος παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Ψευδείς ισχυρισμοί – όπως η εισαγωγή «διαβατηρίων άνθρακα» από τις Βρυξέλλες για τον περιορισμό των ατομικών μετακινήσεων ή η απαγόρευση επισκευών παλαιότερων αυτοκινήτων – έχουν διαδοθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μεταξύ ακροδεξιών ομάδων, σκεπτικιστών για το κλίμα και θεωριών συνωμοσίας. Αυτές οι αφηγήσεις συχνά ενισχύονται από πολιτικούς παράγοντες και μερικές φορές ακόμη και από προσπάθειες που χρηματοδοτούνται από κράτη, όπως αυτές που αποδίδονται στη Ρωσία.

Η Πράσινη Συμφωνία, μια ακρογωνιαία πολιτική της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050, έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τους τομείς των ορυκτών καυσίμων και της γεωργίας, καθώς και από πολιτικούς αντιπάλους. Οι ειδικοί λένε ότι η παραπληροφόρηση συχνά ευδοκιμεί υπερβάλλοντας ή αποσυνθέτοντας προτάσεις που βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, γεμίζοντας τα κενά επικοινωνίας που αφήνονται από τα πολύπλοκα, τεχνοκρατικά μηνύματα της ΕΕ.

Αντί να βασίζονται απλώς στον έλεγχο γεγονότων, ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ότι η λύση έγκειται στην επαναπολιτικοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας – ενθαρρύνοντας έναν ανοιχτό πολιτικό διάλογο που περιγράφει με σαφήνεια ποιος ωφελείται και ποιος χάνει, βοηθώντας τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα και να ασχοληθούν με τα ζητήματα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: EU’s Green Deal target of disinfo

Αρχή Σελίδας

Γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης και κριτική ανάλυση

  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης θα σας δώσει τη δυνατότητα να αναλύετε κριτικά τα μηνύματα και τις διαφημίσεις των μέσων ενημέρωσης.
  • Αναγνωρίζοντας τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης, μπορείτε να γίνετε ένας πιο απαιτητικός καταναλωτής και να συμβάλλετε σε μια πιο ενημερωμένη κοινωνία.
  • Η ψηφιακή συμμετοχή είναι ένας νέος τομέας και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς να το κάνετε αποτελεσματικά. Οι βασικές συζητήσεις περιλαμβάνουν:

Βασικές συζητήσεις σχετικά με την ψηφιακή εποχή και την κριτική σκέψη.

  • Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα ψηφιακά εργαλεία και οι ψηφιακές μέθοδοι είναι προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων;
  • Ποιες ικανότητες χρειάζονται οι εκπαιδευτές, οι εκπαιδευτικοί ή οι εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας για να αναλάβουν ψηφιακή εργασία για τους νέους;
  • Πώς συνδέουμε τη διαδικτυακή συζήτηση και τον διάλογο με τη χάραξη πολιτικής;
  • Πώς αντιμετωπίζουμε ζητήματα που επηρεάζουν την κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης από τους νέους, όπως οι ψευδείς ειδήσεις και η διατάραξη της πληροφόρησης;
  • Πώς προωθούμε την ψηφιακή ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων των νέων;
  • Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο διέπεται με τρόπο που να υποστηρίζει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Πολλά από αυτά τα θέματα αποτελούν μέρος πολύ μεγαλύτερων συζητήσεων που επηρεάζουν όλα τα μέρη της κοινωνίας και όχι μόνο τους νέους. Αντικατοπτρίζουν τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία λόγω της ψηφιοποίησης και την επίδρασή της στη δημοκρατία.

Αρχή Σελίδας

Πώς το εφαρμόζεις;

Προτεινόμενες Δραστηριότητες Συμμετοχής:

Ατομικός Στοχασμός

Οι μαθητές μπορούν να ξεκινήσουν με τον ατομικό προβληματισμό για κάθε ερώτηση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Καταγραφή σκέψεων: Μπορείτε να σημειώσετε γρήγορες απαντήσεις στις ερωτήσεις σε ένα ημερολόγιο ή ψηφιακό έγγραφο. Αυτό βοηθά στην οργάνωση των σκέψεών σας και στην κατανόηση της δικής σας στάσης σε κάθε ζήτημα.
  • Χαρτογράφηση Νου – Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χάρτη νοοτροπίας για να εξερευνήσετε τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών πτυχών της ψηφιοποίησης, της κριτικής σκέψης και της δημοκρατίας. Αυτό θα σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε τις σχέσεις μεταξύ ζητημάτων όπως οι ψευδείς ειδήσεις, η ψηφιακή ασφάλεια και η κριτική σκέψη για περιβαλλοντικά ζητήματα. Χρησιμοποιήστε αυτό το δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο για να δημιουργήσετε χάρτες νοοτροπίας https://www.mindmup.com/

Έρευνα και Εξερεύνηση

Εξερευνήστε τα θέματα σε βάθος:

  • Εύρεση αξιόπιστων πόρων:  ερευνήστε συγκεκριμένες πτυχές της ψηφιακής ασφάλειας, της χάραξης πολιτικής ή του ψηφιακού γραμματισμού και  συνοψίστε τα βασικά συμπεράσματα.

Αρχή Σελίδας

Σύνοψη

Σε αυτό το μάθημα, έχετε εισαχθεί στις έννοιες της κριτικής σκέψης και του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης και έχετε επισημάνει τη σημασία τους στην ψηφιακή εποχή. Καθώς προχωράτε σε αυτό το μάθημα, θα αναπτύξετε τις δεξιότητες που απαιτούνται για να πλοηγηθείτε αποτελεσματικά στο ψηφιακό τοπίο της πληροφορίας. Έχετε αποκτήσει γνώσεις σχετικά με την πολυπλοκότητα του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης, έχετε εντοπίσει τεχνικές πειθούς που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μηνύματα και διαφημίσεις των μέσων ενημέρωσης και έχετε αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση της δημόσιας αντίληψης.

Αρχή Σελίδας

Πηγές

Participation Pool. (2023, October 31). Join the GlobalMIL Week and Boost Your Knowledge with the New SALTO PI Articles. https://participationpool.eu/2023/10/31/join-the-globalmilweek-and-boost-your-knowledge-with-the-new-salto-pi-articles/?fbclid=IwAR3PLck6SKuJVPTDcraYrxU8zBdNekpVifs4bSgxVv8vJzI0nCeTsGHzULk

Αρχή Σελίδας

Τελικό κουίζ

Αρχή Σελίδας